Sivu 1/1

Viherpeukalointia

Lähetetty: 08 Kesä 2018 20:59
Kirjoittaja DosterMan
Rohkaistuin polkasemaan uuden ketjun, kun en löytänyt chilin kasvatuksesta tai puutarhahommista ketjua

Tänne voi laittaa kaikkea kasvien kasvatukseen ja tuhoamiseen liittyvää. Vinkkejä, kysymyksiä, saavutuksia tai mitä vaan aiheeseen sopivaa.

Avaan omasta muutaman vuoden jatkuneesta chilien, paprikoiden, tomaattien kaupunkikasvatuksesta.

Tomaatit sain elämään reilut kaksi vuotta ja sitten ne kuolivat hiljakseen. Varmaan tulee maksimit vastaan itse kasville parin vuoden kieppeillä.
Paprikoita kasvatin reilun vuoden ja totesin, et ruukuissa jää marjat(?) niin pieniksi, ettei ole millään tavalla järkevää edes harrastusmielessä.
Chileistä sain itämään helposti (ilman ohjeita) rawit, habanero sekä piripiri. Kaikki kolme tuotti satoakin jo ekana vuotena. Sain lähes kaikki ensimmäisestä talvestakin hengissä. Toisena talvena sitten hetkellinen henkilökohtainen herpaantuminen ja kato oli kovaa. Vielä on rawiteista viisi, kaksi talvea selvinnyttä kasvia ja habaneroistakin yksi. Uutta satoa laitoin tälle vuodelle rawittia pelkästään, kun totesin sen olevan suosikkichilini. Tänään jaoin 4 chiliä isoon parvekeruukuun ja laitoin keskelle, reilun 2-vuotiaan habaneron. Tein sit yhden miehen tieteellisen kokeen ja laitoin juurien korkeudelle mullan sisälle yhden havuttoman oksan joulukuusesta. Mielenkiinnolla odotan vuoden päästä, että miten paljon on oksasta jäljellä ja kukoistaako/kärsiikö chilit siitä oksasta, joka oletettavasti maatuu ja ravitsee. Kasveista pudonneet lehdet mä oon jauhanut ravinteeksi ainakin vuoden ajan. Hyvin tuntuuvat katoavan nopeasti mullan päältä.

näköjään viesti numero 5000

Re: Viherpeukalointia

Lähetetty: 11 Tammi 2019 21:21
Kirjoittaja Realcowboy
Nukkatyräkki on osoittautunut idioottivarmaksi kasviksi. Siihen eivät iske ripsiäiset, jauhiaiset, kirvat tai punkit. Kastelukin voi olla satunnaista. Oma kasvini ei kuollut kesällä ulkona ollessaan rankkasateeseen eikä syksyllä hallaan. Lisääminen on helppoa siemenistä.

Re: Viherpeukalointia

Lähetetty: 09 Tammi 2020 17:31
Kirjoittaja Wendla
Miulle on iskenyt viherhulluus mökkeilyn myötä. Tehtiin toissakesänä mökille jättimäinen kukkapenkki vanhaan veneeseen, siihen eteen lisäksi toinen iso kukkapenkki, lisäksi pienempiä kukkapotteja on siellä sun täällä ympäri pihaa. Siinä on kannettu kyllä selkä vääränä kukkia mökille. Ja sitten kun niitä pitää vielä välillä nyplätäkin. Niin ja se kastelu... käsin kun kannetaan kasteluvesi järvestä ja tuolle kukkamäärälle ei ihan pari kannullista riitä. Mutta on se kyllä kaiken sen vaivan arvoista.

Seuraavaksi pitäisi sitten istuttaa jokin köynnöskasvi meidän vihkikaareen, raijasin sen mökille kunniapaikalle.

Varsinaisia hyötykasveja ei oo vielä mökille laitettu, mutta en yllättyisi, vaikka puoliso siihen tänä vuonna ryhtyisikin.

Re: Viherpeukalointia

Lähetetty: 26 Loka 2020 18:12
Kirjoittaja Realcowboy

Re: Viherpeukalointia

Lähetetty: 29 Loka 2020 12:17
Kirjoittaja Wendla
Lasketaanko nurmikon kylväminen viherpeukaloinniksi? Kävin eilen vilkaisemassa, että miltä mökillä näyttää nyt kun kaikki ulkotyöt ovat jotakuinkin valmiit. Hyvältähän työnjälki näytti, mutta nurmikosta yli puolet poissa. Tosin se nyt oli ihan odotettavaakin, kun raskaammilla koneilla on siellä ajeltu, kaiveltu, maan kallistuksia muunneltu, maa-aineksiakin vähän vaihdeltu. Että suhteessa kaikkeen saatuun hyötyyn ei nurmikon menetys kyllä haittaa ollenkaan. Pääseepäähän keväällä sitten kylvöhommiin. Ei kyllä tosin mitään hajua siitä, miten se olisi tarkoitus tehdä. Pitänee alkaa lueskella aiheesta.

Lisäys: paitsi yksi asia kyllä riipaisi hieman. Meidän vihkikaari oli kiskottu irti maasta ja samalla siihen istutetut kärhöt kuolivat. :sad55: Ymmärrän kyllä, että miksi se on kiskottu pois tieltä, mutta se hieman silti kirpaisi. Mutta keväällä/kesällä sitten uudestaan taas vihkikaarikin paikoilleen ja uudet kärhöt kehiin.

Re: Viherpeukalointia

Lähetetty: 30 Loka 2020 08:13
Kirjoittaja Marjo
Mun pitäisi kaivaa kasvivalot ja ajastimet esille jostain, että pari herkkistä pysyisi talven yli hengissä. Olisi helpompi homma, kun olisi mitään muistikuvaa että mihin ne on keskellä kesää tapahtuneen muuton jäljiltä säilötty...

Mulla on sellaisia kasveja, jotka ovat säilyneet hengissä vuosikausia, mutta sitten taas on joitain jotka pärjää ehkä pari kuukautta tai maksimissaan puoli vuotta ennen kuin heittävät henkensä. Yleensä tarvii olla aina yksi "indikaattorikasvi" joka alkaa näyttää tarpeeksi selkeästi, että tarvitsisi kastelua ilman että kuolee siihen kuivuuteen. Olennaista siinä on myös se, että kaikki muut kasvit kestäisivät ilman kastelua sen saman ajan, niin on sitten sen yhden vastuulla pitää muutkin hengissä. :D

Re: Viherpeukalointia

Lähetetty: 30 Loka 2020 16:05
Kirjoittaja Kierrekaneli
Mä haluaisin jotain semmoisia viherkasveja kun kestäis talven yli. Niiden sijoituspaikkana on seinältä roikkuva teline, kun pöydillä ei voi kissan takia olla kasveja. Pöljä käy syömässä niitä, joten helpointa on nostaa kasvit pois ulottuvilta.
Kesäkasveihin ei päässyt käsiksi kun parvekkeella oli kukkalaatikot niin ettei päässyt hyppäämään niihin.

Re: Viherpeukalointia

Lähetetty: 01 Marras 2020 12:46
Kirjoittaja DosterMan
Kissan kanssa kannattaa miettiä tarkasti toi seinähommakin. Kissat pystyy hyppäämään naurettavan korkealle ja osaa käyttää kaikkea apunaan.

Mulla on yksi vahinkotomaatti kasvamassa. Ajoitus todella huono, kun talvi on tulossa, mutta katsotaan nyt mihin se pystyy sisällä. Useita kukkia on kyseisessä tomaatissa. Tuli laiminlyötyä omia viherpeukalointeja, ehkä hyvästä syystä. Mutta pitää tässä talven aikana viritellä kämpille jotain chilin kasvatusta ja keväällä puuhommien lisäksi pitää mökillä panostaa botaniikkaan. Yksi marjapensas on ehkä vielä pelastettavissa. Perhanan näre ku kasvoi eteen ja blockkasi auringon kokonaan.

Re: Viherpeukalointia

Lähetetty: 01 Marras 2020 15:40
Kirjoittaja Kierrekaneli
Toi 15-v. kissa ei kyllä hyppele seinille, joten siinä mielessä uskallan laittaa kasveja amppeliriippuun.
Kesäsin on ollut semmoiset purkit mihin tyyppi ei pääse nousemaan, eikä hyppäämään. Pari kesää sitten olin epähuomiossa jättänyt tuolin kukkalaatikon viereen ja hän päätti merkata laatikon omakseen. Ei hypi niihin jos sieltä pilkistää kukat edessä. Ei tykkää jos ei ole varma ja jos epäilyttää että joku koskee naamaan. Vähän semmoinen jännä persoona aina ajoittain.

Re: Viherpeukalointia

Lähetetty: 02 Marras 2020 08:28
Kirjoittaja Marjo
Meidän kissat ei juuri kukkasista välitä, onneksi. Amppeleita oli edellisessä paikassa, eikä niihin hypelty. Nyt olisi tarkoitus laittaa yksi kukka seinälle, niin saa nähdä herättääkö se mielenkiintoa... Toisaalta se enemmän seinille hyppelevä tyyppi on samalla vähemmän kasveista kiinnostunut... Mutta ei meillä mitään kissoille vaarallisia kasveja pitäisi olla kyllä, toki olisi muutenkin ihan suotavaa että ne saisivat olla rauhassa jatkossakin. (:

Re: Viherpeukalointia

Lähetetty: 02 Marras 2020 11:39
Kirjoittaja Wendla
Mie en uskalla hommata kotiin yhtäkään elävää kasvia, kiitos kissojen. Mökkipihalle sitten tulee hommailtua sitäkin enemmän. Voi elämä, ei ole vielä edes talvikaan, mutta kaipaan jo mökille istutuspuuhiin ja kukkien nypläykseen.

Re: Viherpeukalointia

Lähetetty: 02 Marras 2020 19:18
Kirjoittaja kotikissa
Mulla on yks iso fiikus. Sain sen toiselta isoisältäni vaimoineen lahjaksi vuonna 2006 ja hyvin voi edelleen. On muuten eka kasvi, jonka oon saanu pidettyä kunnossa näin pitkään. Ennen multa kuoli kaktuksetkin.